logo

2008

Παρέμβαση Ε.Υ.Κ. για μη εγκατάσταση & λειτουργία εργοστασίου λιθάνθρακα στην Καβάλα

 

Το Ε.Υ.Κ. συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για τη μη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση λιθάνθρακα στην περιοχή της Καβάλας. Ακολουθεί άρθρο του Προέδρου του Ε.Υ.Κ. κ. Παναγιώτη Τιάκα:

«Την Τετάρτη 27/2/2008 και ώρα 12 το μεσημέρι καλείται όλη η καβαλιώτικη κοινωνία να συμμετέχει στο συλλαλητήριο με αίτημα την μη αποδοχή εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με καύση λιθάνθρακα στην περιοχή της Καρβάλης.

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στη ζωή μας, στο περιβάλλον, στις νέες γενιές, στην υγεία, στη διατροφή μας, στην οικονομική δραστηριότητα σε περίπτωση εγκατάστασης τέτοιου εργοστασίου σε κάποιους είναι γνωστές, σε κάποιους ίσως άγνωστες. Η έλλειψη πληροφόρησης στις πιθανές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ενός τέτοιου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου ευρύτερα στην κοινωνία του νομού μας είναι πραγματική. Γι’ αυτό οι χειρισμοί από τους υπεύθυνους που ανέλαβαν τις παραπάνω πρωτοβουλίες θέλουν μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπισή τους. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αμετροέπεια, με προχειρότητα, με πρωτοσέλιδα εμπορευματικής σκέψης. Δεν μπορούμε να κινούμαστε ανάμεσα στην απόρριψη, την άρνηση, την υστερία ή στην υπεραισιοδοξία και μερικές φορές στην αλαζονεία. Πρέπει να κατανοήσουμε  ΟΛΟΙ ότι αυτή η τεράστια αλλαγή που επιχειρείται στον τόπο μας και πολύ λίγο κατανοούμε κρύβει μέσα της για άλλους την ελπίδα και για άλλους τον εφιάλτη.

Την ελπίδα για αυτούς που δεν έχουν εργασία και προσδοκούν να βρουν την ίδια εξέλιξη άλλοι την βλέπουν σαν εφιάλτη εις βάρος της υγείας και της ζωής των. Σε κάθε περίπτωση λόγω της έλλειψης ενημέρωσης βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα όπου η κοινωνία έχει μια αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης. Και το άτομο, ο πολίτης, έχει μια ανασφάλεια για το τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Κοινωνία και πολίτης αναρωτιέται αν πράγματι η επένδυση παράγει πλούτο και αν ναι πως θα κατανεμηθεί; Στο ερώτημα αυτό απαντάμε: Καταφέραμε ποτέ να κατανείμουμε σωστά τον παραγωγικό πλούτο μεταξύ  Εργοδοτών –  Τοπικής Κοινωνίας και Εργαζομένων; Όχι φυσικά.  Η κοινωνία και ο πολίτης επίσης αναρωτιέται πως θα κατανείμουμε τους κινδύνους από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση εγκατάστασης του εργοστασίου; Κι εδώ απαντάμε:  έχετε καμιά αμφιβολία ότι οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις θα αφορούν τους  πολλούς και το όφελος τους λίγους; Μην προβληματίζεστε συνεπώς.

Μπρος αποφασιστικά και δυναμικά να εκφράσουμε την επιλογή μας την Τετάρτη 27/2/2008.»

Εκτύπωση Email