2008

Παρέμβαση του προέδρου του Ε.Υ.Κ. για το ασφαλιστικό

 

Παρέμβαση με άρθρο του έκανε ο Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. κ. Παναγιώτης Τιάκας όπου αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ψήφισε το Ασφαλιστικό. Το άρθρο έχει ως εξής:

«Είναι αλήθεια πως όποτε η συντηρητική παράταξη διαχρονικά βρέθηκε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας «κατάφερε» να προωθήσει τις πιο επώδυνες ρυθμίσεις για τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Προσφάτως μια από τις επώδυνες ρυθμίσεις της είναι η μεταρρύθμιση στο Σ.Κ.Α. και έπονται οι εργασιακές σχέσεις, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας,  η αναδιανομή σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των ολίγων.   «Μεταρρυθμίσεις» στα λιμάνια μας, τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την Ολυμπιακή με αποκορύφωση την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων. Ήδη συνάδελφοί μας στην ΔΕΗ καθώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις που δήθεν διέπραξαν κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων. Απάντηση στον κομπασμό της Κυβέρνησης της Ν.Δ.  «που με την πρόσφατη και ισχυρή εντολή» που πήρε προσφάτως από τον λαό για να κινηθεί δυνατά και γρήγορα και να κάνει πράξη τις «μεταρρυθμίσεις» κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού έδωσε το τελευταίο 4μηνο το σ.κ. Αποδείχθηκε περίτρανα  αυτό που πριν 4 μήνες η Γ.Σ.Ε.Ε. τόνιζε: «ότι υπάρχει κρυφή Ατζέντα για το ασφαλιστικό» με σκοπό η Κυβέρνηση να βοηθήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις οργανώσεις (βλέπε μπαταχτζήδες και εξυπνάκηδες επιχειρηματίες που «σεμνά και ταπεινά»σε συνεννόηση με τον εξίσου ισχυρό μπαταχτζή – το Κράτος – δεν πληρώνουν τις ήδη εισπραχθείσες εισφορές από τους εργαζομένους στα Ταμεία προκειμένου να τα βουλιάξουν). Να χάσουν οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη τους και την προσδοκία τους για την σύνταξή τους και να στραφούν σε ιδιωτικές ασφαλίσεις. Ήδη οι ιδιωτικές ασφάλειες αύξησαν την πελατεία τους κατά 15%. Παραλλήλως η κρυφή ατζέντα περιλάμβανε και την ενίσχυση του δημοσιονομικού προβλήματος που εντόνως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση του κου Καραμανλή. Απαλλάσσεται η Κυβέρνηση με την μεταφορά των χρημάτων από τα πλούσια Ταμεία στα ελλειμματικά και έτσι αφ’ ενός δεν πληρώνει τα ελλειμματικά Ταμεία από το δημόσιο κουρμπανά όπως θα έπρεπε μια που η κλέφτρα κυβέρνηση πήρε τα λεφτά των Ταμείων μέσω των δομημένων ομολόγων και αφ’ ετέρου γλυτώνει «το ξύλο» που θα έτρωγε από την μη πληρωμή των συντάξεων, αφού πολλά ταμεία δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Τώρα την πληρωμή των φτωχών ταμείων θα κάνουν τα πλούσια μια που η ενοποίησή τους σημαίνει κοινό ταμείο.

Η παραπάνω μεταρρύθμιση «εξυπηρετεί» και άλλο σκοπό προς τα συνεταιράκια της παρούσας Κυβέρνησης. Καμία παρέμβαση στο μεγάλο φαινόμενο της μαύρης εργασίας, της εκμετάλλευσης δηλαδή του κοινωνικού συνόλου. Έτσι αντί να χτυπήσει αυτή τη γάγγραινα και να εισπράξει τα χρήματα που έπρεπε οι εργοδότες να καταβάλουν στα ταμεία ώστε να ανακουφιστεί το σύστημα, τους επιβραβεύει με την συνειδητή απραξία της. Το κλείσιμο λοιπόν των ανοιγμάτων του Προϋπολογισμού η Κυβέρνηση επέλεξε να το κλείσει  μέσα από την μεταφορά πόρων από τα πλούσια στα φτωχά Ταμεία και όχι από τον Προϋπολογισμό. Επίσης το μεγάλο ζήτημα των δαπανών στην υγεία και την περίθαλψη επέλεξε να το κλείσει μέσα από τον αποκλεισμό των πιο φτωχών ανθρώπων, ανεβάζοντας τις προϋποθέσεις περίθαλψης των από 50 ημερομίσθια το έτος σε 100 και σε 120 για τις παροχές σε χρήμα. Πάλι την «νύφη» πληρώνουν οι φτωχοί. Το ασύλληπτο σ’ αυτή την «Κούρσα των μεταρρυθμίσεων» εις βάρος των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ο τρόπος και ο λόγος που χρησιμοποιεί για να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Δεν συζητά με κανένα φορέα, αποφασίζει και εκτελεί. Θέλει να δείξει ότι είναι ο ισχυρός παίχτης στο πολιτικό σκηνικό ο κος Καραμανλής και δεν λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος. Δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και ας δείχνουν τα γκάλοπ ότι το 80% του πληθυσμού θέλει να μην ισχύσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Επιχειρεί ο κ. Πρωθυπουργός να εμφανισθεί με εξαιρετική πυγμή και τόλμη στο πολιτικό προσκήνιο για να δείξει και να καθησυχάσει αυτούς που τον «στηρίζουν» ότι αποτελεί την σταθερότητα και δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς από τους υποστηριχτές τους  - νοικοκυραίους – τα αγαθά τους θα διατηρηθούν και θα επαυξηθούν. Τόση δε είναι η αμετροέπεια και ο κομπασμός του που προπαγανδιστικά μιλά για τους βολεμένους των ΔΕΚΟ που επιτέλους πρέπει να μπουν στη θέση τους. Δεν νοείται γι’ αυτόν εργαζόμενος να παίρνει 1.200 – 1.500 € σύνταξη.  Όλοι ίδιοι θα γίνουμε; Διαστρέφει λοιπόν την πραγματικότητα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και μιλά για τους πλούσιους εργάτες που εκβιάζουν το κοινωνικό σύνολο με απεργίες και κλείσιμο του ρεύματος και μη αποκομιδή σκουπιδιών προκειμένου να διατηρήσουν  τα προνόμιά τους. Αυτό αλήθεια δεν πέρασαν όλες αυτές τις ημέρες μέσω των Μ.Μ.Ε. σε κάθε σπίτι; Έτσι κατάφεραν να μην «καταλάβει» ο κόσμος τι έπρατταν με το εισερχόμενο νομοσχέδιο  για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Με τις ενέργειες του ο κ. Καραμανλής όλο αυτό το διάστημα πίστευε ότι παράγει συσπείρωση στους οπαδούς της Ν.Δ. και στους βουλευτές του. Δεν τα κατάφερε μια που τα γκάλοπ δείχνουν ότι το 60% των πολιτών της Ν.Δ. και το 90% των εργαζομένων της Ν.Δ. δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.  Όσο για την συσπείρωση των βουλευτών του; Ίσως την πέτυχε, αλλά τους εξευτέλισε στα μάτια αυτών που τους ψήφισαν γιατί αλλά έλεγαν πριν και άλλα έκαναν όπως και ο ίδιος με τα τρία ΔΕΝ. Έτσι όμως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σ’ αυτήν την εξαπάτηση του Εργαζομένου, την κλεψιά και την αναλγησία της Κυβέρνησης οργανώνει τον αγώνα του. Δεν σταματά για μας ο αγώνας. Ο τελικός σκοπός για μη εφαρμογή του σχεδίου για το Ασφαλιστικό θα περάσει μέσα από νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των 73 υπό ενοποίηση Ταμείων και μέσα από τις δικαστικές  μάχες των ενδιαφερομένων ταμείων και εργαζομένων με την Κυβέρνηση. Δεν θ’ αφήσουμε να μας πάρουν έτσι τα λεφτά των επικουρικών μας ταμείων όπως μας τα πήραν παλιότερα με τις άτοκες καταθέσεις και τα δομημένα ομόλογα.  Φτάνει πια!»

Εκτύπωση