logo

2008

Παρέμβαση Ε.Υ.Κ. για την παραβίαση της αυτονομίας των συνδικάτων από τα Μ.Μ.Ε.

 

Με αφορμή τις διαστάσεις που πήραν τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο από την μη παραχώρηση της αίθουσας Γ.Σ. σε σωματείο του Ε.Υ.Κ., το Δ.Σ. του Ε.Υ.Κ. εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Το Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας γνωστοποιεί τα παρακάτω σχετικά με τον θόρυβο που συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού μας προκάλεσαν με αφορμή την δήθεν άρνηση παραχώρησης αίθουσας σε σωματείο του Ε.Υ.Κ. για την εκτέλεση συνδικαλιστικών καθηκόντων του και την δήθεν εκβιαστική συμπεριφορά του Προέδρου του Ε.Υ.Κ. να προτιμήσει το σωματείο την εκπροσώπηση του μέσω Ε.Υ.Κ. στην Γ.Σ.Ε.Ε.

  • Ουδέποτε το Ε.Υ.Κ. αρνήθηκε σε σωματείο της δύναμής του την παραχώρηση αίθουσας για την άσκηση νόμιμων συνδικαλιστικών καθηκόντων του.
  • Ουδέποτε εκβιάσθηκε σωματείο για την επιλογή του κατά την διάρκεια αρχαιρεσιών του. Πάντοτε επιχειρείται να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι την σημασία της εκπροσώπησής τους στην Γ.Σ.Ε.Ε. η οποία κατά την άποψη του Ε.Υ.Κ. συμφέρει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ να είναι μέσω των τοπικών – περιφερειακών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το Ε.Υ.Κ. καλεί κάθε αναρμόδιο να παύσει να ασχολείται με την συνδικαλιστική ζωή των σωματείων και σε κάθε περίπτωση να παύσει να παρακινεί τους εργαζόμενους ενάντια στους θεσμούς τους. Στα συνδικάτα υπάρχουν όργανα και διαδικασίες να εκφραστεί κάθε άποψη. Οποιαδήποτε εξωθεσμικά συμφέροντα που επιχείρησαν να επηρεάσουν την συνδικαλιστική ζωή του Ε.Υ.Κ. ούτε στο παρελθόν μπόρεσαν ούτε στο μέλλον θα μπορέσουν.

Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τα συνδικάτα είναι ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα και το αναδεικνύουν στις εκλογικές διαδικασίες τους.»
Επίσης ακολουθεί  το εξώδικο του Προέδρου του Ε.Υ.Κ. κ. Παναγιώτη Τιάκα κατά της εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ (ΛΟΓΟΣ Α.Ε.) και κατά του Νίκου Γενικόπουλου, Διευθυντή της εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ:

 

Ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου και πάσης άλλης αρχής

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Παναγιώτη Τιάκα του Ιωάννη, κατοίκου Καβάλας, οδός Δαγκλή 19
 
ΚΑΤΑ
  1. Της Α.Ε. ( Ανώνυμης Εταιρείας) με την επωνυμία ΛΟΓΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στην Καβάλα Κασσάνδρου 15 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  2. Του Νίκου Γενικόπουλου με την ιδιότητα του Διευθυντή και του συντάκτη της καθημερινής εφημερίδας “Η ΠΡΩΙΝΗ” που εδρεύει στην Καβάλα Κασσάνδρου 15.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο “ ΠΡΩΙΝΗ” που εκδίδεται καθημερινά στην  Καβάλα, στο φύλλο αυτής με ημερομηνία 18 Ιουνίου 2008 και συγκεκριμένα στην 4η σελίδα με τίτλο « μικραααααα πρωινα αααα» που γράφει ο Νίκος Γενικόπουλος, αναφέρεστε στο πρόσωπό μου με την ιδιότητά μου του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας και κατά την προσφιλή τακτική και θέση της εφημερίδα σας, αλλά και της αρχισυνταξίας αυτής απέναντι σ’ εμένα , με στοχοποιήσατε εκ νέου κατηγορώντας με αδίκως και συκοφαντικώς, κοπτόμενοι για το θεσμικό όργανο που επάξια επί σειρά ετών εκπροσωπώ, έχοντας προσφέρει τη ζωή μου για την προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων, με σειρά αγώνων και κοινωνικών εκδηλώσεων, τα οποία φυσικά τεχνηέντως αποσιωπάτε. Συγκεκριμένα και με την εξουσία που το επάγγελμά σας σας προσφέρει, με κατηγορήσατε ότι μηχανεύομαι τεχνάσματα και προφασίζομαι ασήμαντες διαδικαστικές λεπτομέρειες, παρουσιάζοντας με ως πρόσωπο που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την συνδικαλιστική εξουσία και τίποτε άλλο.
Επιπλέον στραφήκατε εναντίον μου, κατηγορώντας με για δήθεν προκλητικές συμπεριφορές δίχως όμως ΠΟΤΕ να λάβετε γνώση ούτε της δικής μου θέσης αλλά ούτε και της θέσης οποιουδήποτε μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας, ως προς τα γεγονότα που αβίαστα σπεύδετε να σχολιάσετε με περισσή κακεντρέχεια αλλά και μνησικακία.
Η δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική, όμως επιβάλλει, ο δημοσιογράφος κατ’ αρχήν να ενημερώνεται, να λαμβάνει γνώση όλων
των πτυχών του θέματος του, να έρχεται σε επαφή με τα σχετιζόμενα πρόσωπα και στη συνέχεια αξιολογώντας τις απόψεις που άκουσε να προβαίνει σε κριτική, η οποία ενίοτε επιβάλλεται να είναι και οξεία.
Πότε όμως κ. Γενικόπουλε επικοινωνήσατε μαζί μου, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες το σωματείο των μουσικών επιθυμούσε να διενεργήσει τις εκλογές του; Γνωρίζατε αν πληρούνταν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορεί το συγκεκριμένο σωματείο να εκλέξει νόμιμα τα όργανα που θα το εκπροσωπούν; Η μήπως για εσάς;, όποιος επιθυμεί να τηρήσει τα νόμιμα και να διασφαλίσει την εύρυθμη και σύννομη  λειτουργία ενός θεσμού είναι αυτομάτως και σκαρφιστής γεγονότων, χαρακτηριστικό, το οποίο μου αποδίδετε στο επίμαχο δημοσίευμα.
Και η ψυχογράφηση συνεχίζεται….Με κατηγορείτε ως άνθρωπο ανεύθυνο με μοναδικό μέλημά του να αποδίδει το βάρος των γεγονότων αποκλειστικά σε άλλους προκειμένου να αποδείξω το δίκαιό μου. Μάλιστα τονίζετε ότι το «έργο το έχετε ξαναδεί», παρουσιάζοντας με ως «κατά συρροή» δόλιο και ευθυνόφοβο άτομο.
Γνωρίζετε όμως πολύ καλά κ. Γενικόπουλε-και ας το αποσιωπάτε-ότι είμαι άνθρωπος της ουσίας, της τάξης, της νομιμότητας και του δικαίου, πράγμα το οποίο πλήρωσα στο παρελθόν για το λόγο ότι δεν αποδέχθηκα ποτέ περιστατικά ασυδοσίας, ωχαδερφισμού και ανευθυνότητας στον θεσμό που εκπροσωπώ. Και αυτό γιατί πρωταρχικό μου μέλημα ήταν και είναι η νομότυπη, υπεύθυνη και δημιουργική δράση και λειτουργία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας που ως διαχρονικός θεσμός, στόχο έχει την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κατ’ επέκταση της ζωή των εργαζομένων
Όλη η προδιαληφθείσα στάση και συμπεριφορά σας απέναντι στα γεγονότα καταδεικνύει την προκατειλημμένη θέση της εφημερίδας σας και της αρχισυνταξίας της απέναντί μου. Οι ταπεινές μου γνώσεις μου υπαγορεύουν ότι οι ανεξάρτητοι, αχρωμάτιστοι και αντικειμενικοί δημοσιογράφοι δεν παρακινούν τους εργαζομένους του Νομού και τους συνδικαλιστές αντιπροσώπους τους να προβούν σε αλλαγή της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας ως μόνη λύση «για το καλό τους».
Χωρίς πρόθεση να σας υποδείξω οτιδήποτε , στοιχειωδώς και για την υπηρέτηση της αλήθειας, της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης των πολιτών, της ισότητας των μερών και εν τέλει της δημοκρατίας, οφείλετε να δημοσιεύσετε την δήλωσή μου καθώς και να πληροφορείστε και από μένα οποιοδήποτε γεγονός με αφορά και έχει σχέση με τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας,
πριν εξαπολύσετε κάθε άδικη προκατειλημμένη και συκοφαντική επίθεση εναντίον μου από την εφημερίδα σας.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ διαμαρτύρομαι έντονα, και σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα σ’ αυτήν που απευθύνεται για να λάβει γνώση και να ακολουθήσουν οι νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.»

Εκτύπωση Email