2010

Συνέντευξη Τύπου Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας 9-3-2010

alt

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας, σήμερα Τρίτη 9-3-2010 παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του, όπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που παρευρέθησαν για τα εξής θέματα:

1) Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία της 11-3-2010

2) Την πορεία της εργασιακής ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση ΚΟΘΑΛΗ Α.Ε.

3) Τα αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε από το πρόγραμμα συνεργασίας με τους Δικηγόρους, με σκοπό την βοήθεια των εργαζομένων σε θέματα Εργατικής- Ασφαλιστικής Νομοθεσίας και κανόνων Υγιεινής και ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την κατάσταση στην Κεραμοποιία Κοθάλη Α.Ε., ο Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Τιάκας Παναγιώτης  επεσήμανε ότι από τη σύσταση του δεύτερου εργοστασίου του κ. Κοθάλη στο Κιλκίς, πριν από 2 χρόνια περίπου, άρχισαν να δημιουργούνται τα προβλήματα στη παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο της Χρυσούπολης, αφού το πρώτο είναι παραγωγικής αποδοτικότητας τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό της Χρυσούπολης.

Για το παραπάνω θέμα,  ο κ. Κοθάλης ανέφερε ότι οι συγκυρίες τον αναγκάζουν να προχωρήσει σε προσωρινή παύση λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της Χρυσούπολης και να ζητήσει στους εργαζόμενους, όσοι μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στο Κιλκίς μέχρι να ξαναρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου στη Χρυσούπολη.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Κοθάλη να "βάλει πλάτες" για τουλάχιστον έξι μήνες, μη αναστέλλοντας τη λειτουργία τουν εργοστασίου, προτείνοντας λύσεις όπως η περίπτωση διαθεσιμότητας των εργαζομένων και η μερική απασχόληση.

Όσον αφορά  στο πρόγραμμα συνεργασίας με τους δικηγόρους, ο κ. Τιάκας Παναγιώτης  είπε τα εξής:

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας, προκειμένου να βοηθήσει ΟΛΟΥΣ  τους εργαζόμενους (συνδικαλισμένους και μη), από το Νοέμβριο 2009 έχει προβεί στη συνεργασία με τέσσερις (4) δικηγόρους που πληροφορούν τους εργαζόμενους σε θέματα Εργατικής & Ασφαλιστικής Νομοθεσίας και κανόνων Υγιεινής & Εργασίας, από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη και από ώρες 18.00 έως 20.00.
Κάνοντας έναν απολογισμό για τους πρώτους μήνες λειτουργίας αυτής της παρέμβασής μας προς τους εργαζόμενους θέλουμε  να ευχαριστήσουμε ως Δ.Σ. του Ε.Υ.Κ.  τους Δικηγόρους:
1) Θεοδωρίδη Κώστα
2) Ντόρλη Αικατερίνη
3) Παππά Λεωνίδα
4) Τσιομπάνη Σωτήρη
για τη συνεργασία τους.

-Τα κυριότερα ερωτήματα των εργαζομένων αφορούσαν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς και τις βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων.

Θα έλεγα ότι τα κύρια ερωτήματα ήταν στον ορθό υπολογισμό των αποδοχών τους και στον τρόπο καταβολής αυτών.

Επίσης παρατηρήθηκε η δυσχερής και δύστοκη εξυπηρέτησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα προβλήματα της Εργατιάς (Σ.ΕΠ.Ε., Ο.Α.Ε.Δ, Ι.Κ.Α., Εργατική Κατοικία).

Για παράδειγμα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να σου γνωρίσει ο Ο.Α.Ε.Δ. αν ο εργοδότης σου ανήγγειλε την πρόσληψή σου, ή πως χαρακτηρίζεται η ειδικότητα κάποιου, ποια είναι τα κριτήρια.

-Διαπιστώθηκε επίσης η άγνοια των Εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, ακόμη και για τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να τους πληροφορήσουν για τα προβλήματά τους, όπως π.χ. πόσα ένσημα έχουν και δυστυχώς τρέχουν σε τρίτους με αμοιβή για να τους τα μετρήσουν ή να πληροφορηθούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέρα από τη λειτουργία που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό, τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικός ο αριθμός  των εργαζομένων που επισκέπτονται το Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας, αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και της σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τους απλούς εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, συνδικαλισμένους και μη.

-Επιπρόσθετα, το Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της κοινωνίας της πληροφορίας, κατασκεύασε μια σύγχρονη, ευέλικτη και λειτουργική ιστοσελίδα, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις δραστηριότητες του Ε.Υ.Κ. Επίσης, οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να γνωστοποιεί κάθε παράβαση που δέχεται στην εργασία του, σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, Εργατικής και Ασφαλιστικής νομοθεσίας και να λάβει απάντηση άμεσα και με απόλυτη εχεμύθεια.

Παρακάτω παρατίθενται τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα ερωτήματα των εργαζομένων που προσήλθαν στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Νομού Καβάλας για το 2009 και τους 3 πρώτους μήνες του 2010, τα οποία προέκυψαν ύστερα από επεξεργασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών καθώς και των ερωτημάτων που έθεσαν είτε απευθείας στο Ε.Υ.Κ., είτε στους δικηγόρους του προγράμματος αυτού.

Αναλυτικότερα, μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
-Καταγράψαμε ερωτήματα εργαζομένων, τα οποία απαιτούσαν διεξοδικότερη αναζήτηση για την έγκυρη πληροφόρησή τους. Αυτοί όμως που συνολικά απευθύνθηκαν στο Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας και έθεσαν πιο απλά και πιο σύντομα  ερωτήματα ήταν πολύ περισσότεροι. Από αυτούς το 80% αναζήτησε πληροφορίες για τα εργασιακά του δικαιώματα ενώ το 20% για ασφαλιστικά θέματα.
-Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών  είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 52,58%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό (30,42%)  των αποφοίτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό   7,32% .
-Το 2009 υπήρξε ευθεία καταπάτηση και καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων με "πρόσχημα" την οικονομική κρίση και υπό την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες καλούσαν τους εργαζόμενους να συνάψουν "ατομικές" συμβάσεις εργασίας δυσμενέστερες από τις κλαδικές τους συμβάσεις. Γι αυτό οι εργαζόμενοι έθεσαν στο μεγαλύτερο τους ποσοστό (25,6%)  ερωτήματα για το εάν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι διαπίστωναν ότι δεν εφαρμόζεται η κλαδική Συλλογική τους σύμβαση. Πολλά επίσης ήταν και τα ερωτήματα για απολύσεις και αποζημιώσεις σε ποσοστό (18,9%), ενώ ακολουθούν ερωτήματα για άδειες και αργίες σε ποσοστό 18,63%, όπου αρκετές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αναγκαστικών αδειών. Η 6μηνη άδεια μητρότητας ήταν το τέταρτο σε ποσοστό (9,76%) ερώτημα,  όπου παρόλο που ο σχετικός Νόμος εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή του απασχόλησε πολλές εργαζόμενες. Ενώ στην συνέχεια ακολουθούν ερωτήματα που σχετίζονται με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, τις υπερωρίες, τα δώρα εορτών τη διαθεσιμότητα και την επίσχεση εργασίας με μικρότερα ποσοστά.
-Σχετικά με τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση το φαινόμενο των αναγκαστικών αδειών, τις οποίες οι εργοδότες χρεώνουν ως κανονικές άδειες με πρόσχημα την κρίση. Επιπλέον, οι απολύσεις κυμάνθηκαν σε υψηλά ποσοστά ολόκληρο τον χρόνο, κυρίως όμως υπήρξε μεγαλύτερη έξαρση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρατηρήθηκαν ακόμα και φαινόμενα οι εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε οικιοθελείς αποχωρήσεις με το πρόσχημα της επαναπρόσληψης,  για να μη καταβάλλουν την αποζημίωση. 
-Με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σχετίζονταν πολλά ερωτήματα εργαζομένων κυρίως όταν βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης (ποσοστό 43,2%).  Ο διάλογος για το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με ορισμένες πηγές παραπληροφόρησης δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που πολλές φορές τους οδηγούν σε λάθος επιλογές. Δεύτερο σε ποσοστό (14,46%) αφορούσαν ερωτήματα για ασθένειες και επιδόματα, καθώς επίσης αρκετά ήταν τα ερωτήματα για τις προϋποθέσεις ασφάλισης και την ανασφάλιστη εργασία. Λιγότερα σε ποσοστά ήταν ερωτήματα που αφορούσαν την διαδοχική και επικουρική ασφάλιση κτλ.
-Από τον κλάδο των Υπηρεσιών προέρχονται τα περισσότερα ερωτήματα των εργαζομένων σε ποσοστό 37,74%, ενώ ακολουθούν ο κλάδος του Εμπορίου με ποσοστό 21,47% και ο κλάδος Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας σε ποσοστό 17,21%. Λιγότερα ερωτήματα ετέθησαν από εργαζόμενους του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα με ποσοστό 6,26% όπως επίσης  και των κλάδων των κατασκευών και του Αγροτικού Τομέα με ποσοστό 4,74% και 0,47% αντίστοιχα.
- Όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας, παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υπογράφει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σε ποσοστό 86%. Το 9% υπογράφει συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ μόλις το 4% σύμβαση έργου. Επιπρόσθετα, από τους εργαζόμενους που απευθύνθηκαν στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Νομού Καβάλας, το 90% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 8% με μερική απασχόληση ενώ οι ωρομίσθιοι αποτελούν το 2%.
-Το 89% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη στα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ το 11% έχει ενεργή συμμετοχή.
-Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε εκρηκτική αύξηση των άνεργων επισκεπτών, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την αδυναμία της αγοράς, λόγω της οικονομικής κρίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να απορροφήσει εργατικό δυναμικό.  Η οικονομική κρίση όμως είχε και ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και επισφαλείς σχέσεις εργασίας που οδήγησαν στην αύξηση των απολύσεων και έτσι να δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Η ανεργία στη χώρα μας έχει αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά  και πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους, η πλειοψηφία αυτών είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των ανέργων είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας, είτε επιθυμούν την εύρεση εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ., είτε θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμά του. Τέλος, το 40% των ανέργων δεν καταγράφονται πουθενά κυρίως διότι ήταν μακροχρόνια άνεργοι και δεν βρήκαν κάποια εργασία από τον Ο.Α.Ε.Δ. και διέκοψαν την ανανέωσή της.
-Όσον αφορά στο φύλο των ανέργων, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες αφού το 65% των ανέργων είναι γυναίκες και μόλις το 35% είναι άνδρες.
 -Τέλος, όσον αφορά στην ηλικία των ανέργων, αναφέρουμε ότι η ανεργία χτυπάει κυρίως τη νέα γενιά σε ποσοστό 49%. Οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας καθώς την προηγούμενη χρονιά οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες. Μεγάλο όμως θεωρείται και το ποσοστό (37%) στην ηλικιακή ομάδα 31-45 κυρίως λόγω της αύξησης των απολύσεων, ενώ το ποσοστό των ανέργων  άνω των 45 ετών που απευθύνθηκαν σε μας φθάνει το 14%.  

 

 

Εκτύπωση