logo

2010

Ομιλία του Γ. Γραμματέα του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας Γ. Μίγγου στην απεργία 5-5-2010

alt 

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι καλούμαστε σήμερα να υπερασπίσουμε τα βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά μας δικαιώματα.
Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας αλλά και ο ίδιος ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπαίνουν στη κλίνη του Προκρούστη και των προκλητικών εκβιαστικών απαιτήσεων των «δανειστών» της Τρόικας.
Στοχοποιούνται και «εκτελούνται» οι μισθοί και οι συντάξεις ως θυσία στο βωμό της υπερχρέωσης, των ελλειμμάτων και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.
Η κυβέρνηση της χώρας, αποδέχθηκε, υποτάχθηκε και εξήγγειλε τα πιο ακραία και σκληρά Νεοφιλελεύθερα μέτρα, ως αντίτιμο σε ένα εκβιαστικό δανεισμό.
Εμείς οι εργαζόμενοι ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ κατηγορηματικά αυτά τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απαιτούμε.
Την κρίση, τα βάρη, και τα χρέη να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν και πλούτισαν και όχι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που παλεύουν καθημερινά για να επιβιώσουν. 
Η «Τρόικα» έχει γνωστή και δοκιμασμένη και αντεργατική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που υπηρετεί  και εξυπηρετεί, πρωτίστως και αποκλειστικά τα δικά της οικονομικά συμφέροντα και αυτά των φίλων της, τραπεζιτών και εργοδοτών.
Η κυβέρνηση οφείλει να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτά τα εξοντωτικά μέτρα και τις απαιτήσεις της Τρόικας οι οποίοι ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν «πάση θυσία» τα δανεικά και τα κέρδη τους ενώ αδιαφορούν παντελώς για τα ανθρώπινα  «θύματα», τη στιγμή μάλιστα που μας «δανείζουν» με απαράδεκτα και ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ επιτόκια! Δεν μας κάνουν «χάρη» για να ζητούν θυσίες και αφαίμαξη εισοδημάτων!

Αυτή είναι μια καταστροφική συνταγή η οποία θα εξαθλιώσει τους ανθρώπους και την κοινωνία ενώ θα διαλύσει την οικονομία, θα διευρύνει την ύφεση και την κρίση, θα εκτοξεύσει την ανεργία και τη φτώχεια και θα γυρίσει τη χώρα 100 χρόνια πίσω!
Αναμφίβολα τα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας είναι τεράστια αι σοβαρά, όμως σε καμιά περίπτωση αυτά δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι για να καλούνται να σηκώσουν τα βάρη και να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και του δανεισμού. Αυτό δεν είναι μόνο ΑΔΙΚΟ  είναι και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Είναι ένα καταστροφικό μείγμα που εξαθλιώνει τους ανθρώπους, διευρύνει την ύφεση, εκτοξεύει την ανεργία, διαλύει την κοινωνική συνοχή, ενώ αυτοί που πλούτισαν μένουν στο απυρόβλητο.
Εμείς  οι εργαζόμενοι καταδικάζουμε αυτά τα ΑΔΙΚΑ, ΜΟΝΟΜΕΡΗ και ΣΚΛΗΡΑ μέτρα και απαιτούμε να αποσυρθούν!  
Ναι!   Να σωθεί η Οικονομία, αλλά πρωτίστως να σωθεί η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Για να ακυρωθούν αυτά τα αντεργατικά μέτρα
Για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται!

Συναδέλφισσες,
Συνάδελφοι,
• Δεν ευθύνονται οι μισθοί και τα ημερομίσθια του Ιδιωτικού Τομέα για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας
• Δεν παράγει ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ο Ιδιωτικός Τομέας παρά μόνο ΚΕΡΔΗ και μάλιστα προκλητικά!
• Δεν φταίνε οι πενιχρές συντάξεις και τα όρια ηλικίας για τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά η ειφοροδιαφυγή,  η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι ανείσπρακτες οφειλές του Κράτους .
• Δεν φταίει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας  αν σε κάποιους δεν «βγαίνουν τα νούμερα» οι αριθμοί και οι πολιτικοί σχεδιασμοί.
• Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που έχουν δικαιώματα τα οποία δεν συμβιβάζονται με τα «πρέπει» και τα «θέλω» των αγορών, των τραπεζιτών, των κερδοσκόπων και των δανειστών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 Να μην γίνει ΚΑΜΙΑ περικοπή αποδοχών (13ου ή 14ου μισθού) απεναντίας να ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
 Να υπογραφούν ικανοποιητικές Σ.Σ.Ε., να ενισχυθούν ο ρόλος του ΟΜΕΔ και τα εργατικά δικαιώματα.
 Να απαγορευθούν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ να ΑΥΞΗΘΕΙ το επίδομα ανεργίας και να διπλασιασθεί ο χρόνος χορήγησής του.
 Να μειωθούν ή και να ΠΑΓΩΣΟΥΝ οι τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τις βασικές καταναλωτικές ανάγκες.
 Να ακυρωθούν και να απορριφθούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα ανατροπών των ορίων ηλικίας και του ύψους των συντάξεων, να ποινικοποιηθεί και να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
 Να προωθηθεί με άμεσα και αποτελεσματικά επενδυτικά μέτρα η ΑΝΑΠΤΥΞΗ για τη ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και τη δημιουργία σταθερών θέσεων πλήρους εργασίας για την πραγματική μείωση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
 Να ισχυροποιηθούν και όχι να αποδυναμωθούν οι εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα
 Να μην θεσπιστεί νέος ΛΑΦΚΑ
 Να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης .

 
Εμείς οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα λέμε:
«ΟΧΙ: Στα ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ  ΜΕΤΡΑ, την ΥΦΕΣΗ και την ΑΝΕΡΓΙΑ»

 Αυτή την κρίσιμη και δύσκολη  περίοδο ΟΛΟΙ  οι εργαζόμενοι οφείλουμε να ΕΝΩΣΟΥΜΕ τις ΔΥΝΑΜΕΙΣ  μας για να ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ το κοινό ΑΓΩΝΑ και τις ΔΡΑΣΕΙΣ μας.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

 

Εκτύπωση Email