logo

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 15-12-2010

 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
κ. ΜΙΓΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 15-12-2010


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 -Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ΟΛΟΙ μαζί το δικό μας ΟΧΙ στην αποδόμηση του κοινωνικού Κράτους, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
-Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση δεν είναι δική μας ευθύνη. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της χώρας δεν είναι δικός μας στόχος. Οι εργαζόμενοι δεν κερδοσκοπούν στην οικονομία και την χώρα μας.
Άλλοι είναι οι πολιτικά και οικονομικά υπεύθυνοι. Έχουν ονοματεπώνυμο και τεράστιες περιουσίες, κέρδη και ευθύνη. Σ’ αυτούς να στείλουν τον λογαριασμό οι Κυβερνώντες, όχι σ’ εμάς τους εργαζόμενους. Εκεί να στραφούν οι πολιτικές και τα μέτρα για να βγούμε από την κρίση.
 -Τα άδικα, σκληρά, μονομερή και αντιαναπτυξιακά μέτρα του μνημονίου ήδη έχουν οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση με τις τιμές των προϊόντων να καλπάζουν, τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την ανεργία να διογκώνεται.
 Τρόικα και κυβέρνηση ολοκληρώνουν το «έργο» τους και οι βιομήχανοι – μεγαλοεπιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους.
Η πλήρης απασχόληση επιδιώκουν να γίνει παρελθόν, οι απολύσεις να είναι το παρόν και η ανεργία των νέων να σηματοδοτεί το μέλλον της νέας κοινωνίας με ευελιξία στις προσλήψεις, με εύκολες και πολλές απολύσεις, με αμοιβές έξω από το πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν, η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, να απορρίψει τις απαράδεκτες εκβιαστικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών της Τρόικας και να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας.
Σε εποχή κρίσης, περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και ύφεσης, οι απολύσεις και η ανεργία αυξάνονται ανησυχητικά και τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή! Ιδίως στη Νέα Γενιά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, η κατάσταση γίνεται εφιαλτική! Με δεδομένες τις ελεγκτικές ανεπάρκειες των επιθεωρήσεων εργασίας το «ατιμώρητο» ουσιαστικά των εργοδοτών αλλά και την έλλειψη κάθε «κοινωνικού δικτύου» προστασίας για τους ανέργους, οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων συνθλίβονται κυριολεκτικά! Οι εργοδότες αποθρασύνονται καθημερινά καταπατώντας βάναυσα κάθε εργατικό δικαίωμα. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι τα ΧΑΝΟΥΝ όλα, οι Εργοδότες τα ΠΑΙΡΝΟΥΝ όλα.
Εκφράζουμε τη ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ μας στις επιχειρούμενες αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις. Αυτές οι αλλαγές όταν  εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε εργασιακές σχέσεις χείριστης μορφής και θα μας γυρίσουν αιώνες πίσω γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε!
Εκφράζουμε τη ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ στις απολύσεις, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντιδράσουμε και θα πετύχουμε την απόκρουση τους.

Στον Ιδιωτικό τομέα οδηγούμαστε σε καθολικοποίηση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.
 Δεν θα υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις, ούτε τα σωματεία πρέπει να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) παίζει καταλυτικό ρόλο για τη στήριξη των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που εξασφαλίζει τις ΣΣΕ και τα οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο θεσμός του ΟΜΕΔ έχει λειτουργήσει ΑΡΙΣΤΑ επί 20 χρόνια και έχει αναγνωρισθεί απ’ όλους ως ο πλέον πετυχημένος Θεσμός, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ συμφιλίωσης και συμφωνίας προς όφελος και των δύο μερών.
Κατά κοινή ομολογία δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος τροποποίησης ή αλλαγής του ρόλου του ΟΜΕΔ και πολύ περισσότερο βέβαια σκέψη ή πρόταση για κατάργησή του. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και την ΑΚΥΡΩΣΗ των Σ.Σ.Εργασίας, του ΟΜΕΔ και κάθε θεσμού και κατάκτησης που προστατεύει τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
 Γι’ αυτό ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Ριζική αλλαγή των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2011, αναφορικά με τα εισοδήματα, τις ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές, τη φορολογία των μισθωτών, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
• Αύξηση και όχι μείωση των χρηματοδοτήσεων των φορέων κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
• Απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων του Ν 1876/90 και των Σ.Σ.Ε.
• Σταθερή και πλήρη εργασία, με πλήρη δικαιώματα  για όλους. Άμεσα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας. Αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που με πρόφαση την οικονομική κρίση, καταπατούν τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
- Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης. Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και αύξησή του στο 80% του κατώτατου μισθού.
- Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αγώνας μας θα είναι μαραθώνιος, θα παλεύουμε μέχρι να εφαρμοστεί. Να είστε ΟΛΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ είμαστε πιο ΔΥΝΑΤΟΙ!

 

Εκτύπωση Email