2009

Σύσκεψη στο Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας με τους Βουλευτές του Νομού στις 14/2/2009

altΤο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας κάλεσε σε σύσκεψη τους τέσσερις (4) βουλευτές του νομού στα γραφεία του Ε.Υ.Κ. στις 14-2-2009. Κύμα απολύσεων και καταστρατήγησης της Εργατικής, Ασφαλιστικής και Υγειονομικής Νομοθεσίας σαρώνει και συρρικνώνει την παραγωγική βάση του Νομού. Οι εργαζόμενοι θύματα της παραπάνω κατάστασης αναμένουν το αναπάντεχο. Οι εργοδότες στην αγωνία τους να σώσουν τις επιχειρήσεις τους "φορτώνουν" τους εργαζόμενους με εξωσυμβατικές υποχρεώσεις. Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους πολιτικούς εκπροσώπους τους  για  να συζητήσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες με σκοπό τη λύση του μεγάλου προβλήματος  που  αντιμετωπίζουν.  Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας  κάλεσε τους παραπάνω βουλευτές  προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας κ. Τιάκας Παναγιώτης, ανοίγοντας τη συζήτηση είπε τα εξής:

Κύριοι Βουλευτές,

Σας καλέσαμε για να αναδείξουμε μαζί τη ζοφερή κατάσταση που περνούν οι Εργαζόμενοι και οι μέχρι χθες Εργαζόμενοι, σήμερα άνεργοι συνάδελφοι στην καθημερινότητά τους και στην παραγωγική διαδικασία.

- Ως εργαζόμενοι και ως Πολίτες ζούμε μια δύσκολη κατάσταση τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.
- Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση στην εργασιακή μας ζωή αλλά και στην καθημερινότητά μας.
- Στην συντριπτική πλειοψηφία των Εργαζομένων στο Νομό μας υπάρχει μια βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση της δουλειάς τους.-- Φοβούνται για το αναπάντεχο. Μήπως αύριο είναι απολυμένοι.
- Η ανησυχία αυτή εντείνεται καθημερινά απ' αυτά που ακούνε και βλέπουν δίπλα τους.

 

- 350 απολύσεις
- 400 μετατροπές πλήρους απασχόλησης σε μερική (με τη θέληση του εργαζομένου). Εργάζεται 2-3 ημέρες.
- 200 οικειοθελείς αποχωρήσεις
- Το 8ωρο έγινε 10-12 ώρες
- Το 4ωρο έγινε 6ωρο
- Άδειες αναγκαστικές
- Μόλις 9.100 είναι οι άμεσοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ
- Τα ένσημα από 25 το μήνα  12 ή 15 (συμφέρει λέει και τους δυο))
- Η αναστολή πληρωμών χτυπά και κολοσσούς του Νομού μας
- Η οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατά 30%
- 1.000 ανοίκιαστα σπίτια στην Καβάλα
- Χιλιάδες μαγαζιά ανοίκιαστα στο Νομό.
- Χιλιάδες απλήρωτες επιταγές
- Βιώνουν καθημερινά την ανομία, την αστάθεια, την ανασφάλεια, μερικές φορές τον τρόμο.
- Αισθάνονται απροστάτευτοι  και αυτό γίνεται καθημερινά χειρότερο όταν ακούνε τον εργοδότη τους ότι δεν του δίνει καμιά τράπεζα δάνειο.
- Καταγράφεται σημαντική επιδείνωση των καθημερινών οικονομικών των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις (π.χ. ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο, λογαριασμοί  ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, υποχρεώσεων προς τα παιδιά τους είτε σπουδάζουν είτε όχι.  Επίσης βρίσκονται σε κατάσταση πανικού όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα π.χ. Υγεία.

- Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία μας έγιναν γνωστά μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και προσωπικές επισκέψεις απολυμένων ή αυτών που δέχθηκαν την μετατροπή της σύμβασης ή άλλων τεχνασμάτων των Εργοδοτών από αρχές Φλεβάρη.

- Στη συνέχεια κινηθήκαμε και καταγράψαμε μόνοι μας τα δεδομένα.

Πρέπει επίσης εδώ να καταγγείλουμε το καθεστώς της σιωπής που επιβάλλεται από τις εποπτεύουσες αρχές τους με εντολή να μην δοθούν στοιχεία με ποινή απόλυσης ΟΑΕΔ-ΣΕΠΕ-ΙΚΑ αν και εγγράφως ζητήσαμε, μας απαντήσανε ότι απαγορεύεται.
Επομένως ο καθένας μπορεί να κατανοήσει πως το μέγεθος της πραγματικότητας είναι μεγαλύτερο.

Κύριοι Βουλευτές,
Έχουμε μια ευκαιρία εδώ στην Καβάλα να κάνουμε ένα βήμα για να αρχίσει ο φτωχός κόσμος και ο κόσμος της Εργασίας να μη φοβάται για την ανασφάλεια της δουλειά του, την καταπίεση του Εργοδότη. Αν δράσετε οι Εργαζόμενοι και τα παιδιά μας θα θυμούνται αυτήν την ενέργεια.

- Πιστεύω πως η απαίτηση της Κοινωνίας των Εργαζομένων είναι η τιμωρία των υπευθύνων για τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς τους που βιώνουν.

- Οι βασικοί παράγοντες που συνθέτουν το δημόσιο βίο και είναι οι πολιτικοί μας, οι Κρατικοί λειτουργοί των Υπηρεσιών, οι Αυτοδιοικητικοί μας ( Τ.Α. και Ν.Α.) καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι και οι Πολίτες.

Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να βγούμε από τα δύσκολα αναβαθμίζοντας και την κοινωνική μας συμβουλή.

Ζητάμε απ' όλους εσάς να πάρετε πρωτοβουλίες, γιατί όλοι χρειάζονται μια άλλη πορεία.

1.1. Μια πορεία που θα προστατεύσει και θα στηρίξει τους απολυμένους και τους εργαζόμενους και όσες επιχειρήσεις έχουν πραγματική ανάγκη.

1.2. Μια πορεία που βάζει πάνω απ' όλα τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη.

1.3. Μια πορεία και αυτό είναι το βασικό:  Την κρίση να μην την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος και ο φτωχός, μεσαίος Έλληνας.

1.4. Μια πορεία που θα οδηγεί πρώτα απ'όλα να παρθούν μέτρα ώστε τα 28 δις που δόθηκαν στις Τράπεζες να φτάσουν στην αγορά και όχι να καλύψουν μαύρες τρύπες  των Τραπεζών.

1.5. Μια πορεία που θα οδηγεί στο πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων σε όσους χάνουν την εργασία τους. Απολύονται, η σύμβασή τους μετατρέπεται από πλήρη σε μερική.

1.6. Μια πορεία που θα οδηγεί στο πάγωμα των πληρωμών της ΔΕΗ και του νερού σε όσους χάνουν τη δουλειά τους για το 2009.
Είναι ανάγκη σε όσους χάνουν την εργασία τους να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.      
1.7. Χρειάζεται να δοθεί σ' όλους αυτούς έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης
1500 - 2000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

1.8. Χρειάζεται η Τ.Α. - Ν.Α. το κράτος να εισάγει τώρα στους απολυμένους την κοινωνική εργασία για να στηρίξει τους απολυμένους  (π.χ. περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, φύλαξη σχολείων, βοήθεια στο σπίτι κλπ).

1.9. Χρειάζεται να απαγορευτεί για κάθε απολυόμενο  ή μερικώς απασχολούμενο να βγει σε πλειστηριασμό το ακίνητό του σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

1.10.Χρειάζεται να παγώσουμε μέχρι τέλος 2009 κάθε δανειακή υποχρέωση του απολυμένου.
          
Ζητάμε:
 1.11.  Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας από 400 - 600 ευρώ για να μπορούν να ζήσουν και να επιμηκυνθεί ο χρόνος του.

 1.12. Έχουμε μακροχρόνια ανέργους 4.000 αυτοί δεν παίρνουν τίποτα. Να πάρουν μέσω ΟΑΕΔ επίδομα.

1.13. Ταμείο Αλληλεγγύης από χρήματα 28 δις  ώστε να δίνουν δάνεια  στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα ρευστότητας.


1.14. Κατασκευή Εργατικών Κατοικιών. Να γίνουν οι 400 εργατικές κατοικίες στο Νομό για να δώσουν δουλειά σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος κατήγγειλε την απουσία των Βουλευτών της Κυβερνώσας  παράταξης, τονίζοντας πως ίσως αντιλήφθηκαν το κακό που έχουν προξενήσει με τις πολιτικές τους στους εργαζόμενους και προτίμησαν να κρυφθούν. Θα τους θυμόμαστε για το κακό που έκαναν στην εργατική τάξη και την αναλγησία τους στα προβλήματα της εργατιάς του Νομού Καβάλας, κατέληξε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μοναδικός Βουλευτής που παραβρέθηκε κ. Τιμοσίδης Μιχάλης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ που απαντώντας είπε πως θα μεταφέρει όλα αυτά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον αντίστοιχο τομέα, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες.

 

alt 

 

 

 

 

 


 

Εκτύπωση