2010

Συνέντευξη Τύπου 3-5-2010

alt

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ν. Καβάλας στις 3/5/2010 και ώρα 11.00
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος τόνισε τα παρακάτω:

Την Τετάρτη 5/5/ απεργούμε.
Τα αίτια της απεργίας μας είναι πολλά.
- Είναι τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και για τα οποία ισχυρίζεται πως αν δεν τα έπαιρνε  η χώρα θα οδηγείτο στην πτώχευση.
- Αυτά τα μέτρα μας πλήττουν καίρια  ως εργαζόμενους.
- Αφαιρούν κατακτήσεις πολλών 10ετιών.
- Είναι μέτρα καθαρά ταμειακού χαρακτήρα για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα  και τα παίρνουν από τους εργαζόμενους με άμεσο αλλά και έμμεσο τρόπο.
Άμεσο με μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Έμμεσο με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι α’ άλλους έπρεπε να τα πάρουν. Απ’ αυτούς που μας έφτασαν σ’ αυτήν  την κατάσταση και ότι εμείς καμία ευθύνη δεν έχουμε για την κατάντια αυτή.  Άρα γιατί να πληρώσουμε.
- Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το σημερινό δημοσιονομικό και παραγωγικό κατρακύλισμα της χώρας μας δεν οφείλεται στους μισθούς του Ιδιωτικού Τομέα. Ούτε στους υψηλούς μισθούς και στις υψηλές συντάξεις του Ιδιωτικού Τομέα γιατί δεν είναι υψηλοί ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις.
Οι μισθοί μας αποτελούν το 58% του μέσου όρου του μέσου μισθού της Ε.Ε. και οι συντάξεις μας είναι το 75% μέχρι 700 €

Εμείς θεωρούμε ότι το δημοσιονομικό και παραγωγικό κατρακύλισμα της χώρας οφείλεται:
 Κατά κύριο και αποκλειστικό λόγο στη μεγέθυνση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης, στις υπερτιμολογήσεις των κρατικών έργων και προμηθειών, στις φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις που στέρησαν έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην ανισοκατανομή των εισοδημάτων, στην φοροδιαφυγή, στην κατάρρευση των μηχανισμών ελέγχων είσπραξης των εσόδων του Κράτους, στην ατιμωρησία των παρανομούντων, στην εισφοροδιαφυγή,  στην ευέλικτη και αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στη συρρίκνωση του τεχνολογικού και καινοτομικού δυναμικού της χώρας, στην αναξιοκρατία.
Η κατάσταση της χώρας μας οφείλεται στο ότι κάποιοι έβγαλαν πολλά χρήματα από το ξέφρενο πάρτυ της σπατάλης και της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
 Οφείλεται στο ότι οι εργολάβοι του δημοσίου αλλά και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν τιμούσαν με την ανάλογη εργασία τους τις αμοιβές που έπαιρναν.
 Οφείλεται η κατάσταση στη χώρα μας στα παιχνίδια των διαφόρων κερδοσκόπων και των επενδυτικών τραπεζών που επιχείρησαν να διαλύσουν οικονομίες με σκοπό το κέρδος. Απώτερος σκοπός όλων αυτών ήταν και είναι να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία στην πατρίδα μας σε χαμηλές τιμές για να τα πουλήσουν αργότερα βγάζοντας ασύλληπτα κέρδη.

Σήμερα μας παρουσιάζουν την κατάσταση ως μη έχουσα κανένα περιθώριο σ’ αυτή την φάση παρά μόνο οι θυσίες μας, αν θέλουμε να γλιτώσουμε την πτώχευση και να δούμε καλύτερες μέρες.
 Απαντάμε σ’ αυτό το δίλημμα ως εξής:  ο λαός , ο εργαζόμενος  δεν μπορεί μονίμως να πεινάει, ή να δουλεύει από το πρωί  μέχρι το βράδυ για να ξεχρεώσουμε και να πλουτίζουν  οι κερδοσκόποι, οι τράπεζες, οι εργοδότες και όσοι ευαγγελίζονται την χρεωκοπία της πατρίδας μας. Η Πέμπτη φάλαγγα που στην πατρίδα μας είναι ο πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 Πρέπει να καταλάβουν ότι πάντα οι περισσότεροι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια πολεμούσαν για να τα βγάλουν πέρα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις σε μια κοινωνία όπου το μαύρο χρήμα και η ασυδοσία φούσκωναν τις τιμές συνεχώς και η γενικευμένη ανομία τους έπειθε ότι δεν υπήρχε λόγος να διαμαρτύρονται ούτε τρόπος να δικαιωθούν. Αυτοί οι Εργαζόμενοι –η πλειοψηφία τους- είναι που βλέπουν και τώρα τα εισοδήματά τους να περικόπτονται , τους φόρους, κυρίως τους έμμεσους να αυξάνονται, τις αποζημιώσεις για απολύσεις να κινδυνεύουν και την χώρα μας να απαξιώνεται.
 Στην καρδιά μας , στην καρδιά του εργαζόμενου είναι βαθιά ριζωμένη η αδικία και αναρωτιέται αν ποτέ βρει το δίκιο του, γιατί δεν βλέπει αν θα σπάσει η ύπαρξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σ’ αυτούς που τα οικονομάνε με λίγο κόπο και σ’ αυτούς που δουλεύουν υπερβολικά και αναγκάζονται να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα,
ανάμεσα σ’ αυτούς που τηρούν τους νόμους και αυτούς που τον εκμεταλλεύονται για δικό τους συμφέρον,
 ανάμεσα σ΄αυτούς που πληρώνουν φόρους και αυτούς που δεν πληρώνουν,
ανάμεσα σ’ αυτούς που πληρώνουν τις εισφορές τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αυτούς που δεν πληρώνουν.
ανάμεσα σ΄αυτούς που καθημερινά ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων και κερδοσκοπούν και σε εκείνους που πληρώνουν,
ανάμεσα σ’ αυτούς που έκαναν τη γραφειοκρατία πόρτα πλουτισμού και σε εκείνους που πληρώνουν,
ανάμεσα σ’ αυτούς που έκαναν τη διαφθορά μνημείο αθέμιτου πλουτισμού και στη χώρα που βάλτωσε από αυτό το σπορ.
Ανάμεσα σ’ εκείνους που έπαιρναν πακτωλούς χρημάτων από τα κοινοτικά κονδύλια και δεν επένδυαν αλλά ενθυλάκωναν στις τσέπες τους τα χρήματα,
ανάμεσα σ΄εκείνους που είχαν υποχρέωση να εντείνουν τους ελέγχους και να βεβαιώνουν τα χρέη και τις εισφορές και σ’ εκείνους που τους ατονούσαν ή τους εξαφάνιζαν.
 Αναρωτιούνται οι Εργαζόμενοι
Θα ελεγχθούν, θα πληρώσουν όλοι αυτοί που ενώ οι επιχειρήσεις τους ήταν ζημιογόνες οι ίδιοι διέθεταν επαύλεις, κότερα, τζιπ και νησιά;
Αναρωτιούνται οι Εργαζόμενοι
θα πληρώσουν οι τραπεζίτες; οι υπεράκτιες εταιρίες και οι εφοπλιστές που έχουν τεράστια πλούτη;
 Όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν παγώσει τους εργαζόμενους, δεν εμπιστεύονται κανέναν και οδηγούνται σε ατομικές επιλογές. είναι οργισμένοι, φοβούνται για το αύριο, δεν έχουν ελπίδα και αυτό είναι το χειρότερο. Είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Η ανασφάλεια , η εξάρτηση από τις υποχρεώσεις τους και η αδυναμία να τα βγάλει πέρα τους γεμίζει οργή, φόβο, θλίψη.
 Οι επιχειρούμενες προσπάθειες από τα συνδικάτα για συντονισμό συμμετοχής, κινητοποίησης δεν τους εμπνέει κι αυτό είναι το χειρότερο.
 Εμείς ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι η είσπραξη της εισφοροδιαφυγής 10δις/έτος. Είναι η είσπραξη των οφειλών 32 δις χρωστούν στις εφορίες. Να η λύση.
Και στη συνέχεια μηχανισμοί ελέγχου, απολογισμού και τιμωρίας. Να πάνε στη φυλακή όσοι παρανόμησαν και οι πολιτικοί μας να σοβαρευτούν και να κάνουν θεσμούς, μεταρρυθμίσεις τέτοιες που δεν θα ξανασυμβεί αυτή η κατάσταση.

    ΚΑΛΕΣΜΑ
 Η συμμετοχή στην απεργία της 5/5/ είναι αναγκαία.
Είναι δείγμα κοινωνικής ευθιξίας και ευαισθησίας, είναι η πολιτική απάντηση των εργαζομένων στην αυθαιρεσία και τον αμοραλισμό της Κυβέρνησης, της Ε.Ε., της Κ.Τ.Ε. και του Δ.Ν.Τ. .

 


 

Εκτύπωση