logo

2011

Σύσκεψη Προέδρων και Γενικών Γραμματέων των Εργατικών Κέντρων Α.Μ.Θ. με τον Περιφερειάρχη

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 altΣύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Δευτέρα 17-1-2011 μεταξύ των Προέδρων και Γενικών Γραμματέων των Εργατικών Κέντρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Περιφερειάρχη.
 Στη σύσκεψη οι Πρόεδροι έθεσαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Προσδιορισμός τακτικών συναντήσεων για να μεταφέρονται τα προβλήματα της παραγωγικής βάσης προς τον Περιφερειάρχη και από τους Εκπροσώπους των Εργαζομένων.
    Πρόσφορο θα είναι στις συναντήσεις να παρευρίσκονται και οι Αντιπεριφερειάρχες.
  2. Γνωστοποιήθηκε αναλυτικά το τοπίο της παραγωγικής διαδικασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εργαζόμενοι σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και της ασφάλισης.
    Επίσης η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική, η μη πληρωμή υπηρεσιών και οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στις υπηρεσίες που προσφέρονται.
  3. Προσδιορίσθηκε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Εκπροσώπους των Εργαζομένων είναι η μαύρη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με πρόσχημα την κρίση.
    Επίσης η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και η μη πληρωμή των όποιων προστίμων επιβάλλονται αποθρασύνουν τους εργοδότες που συνεχίζουν « το έργο τους απτόητοι».
  4. Εκφράσθηκε η άποψη των Εκπροσώπων των Εργαζομένων στην πολιτική επιχορηγήσεων προς τους Εργοδότες και τονίστηκε ότι επιβάλλεται αυτές να είναι σε αντιστοίχηση με την απασχόληση, το προφίλ της επιχείρησης, την αξιολόγηση – αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο.
  5. Τονίστηκε η μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  και εκτιμήθηκε ότι αυτή φτάνει σήμερα τους 70.000 άνεργους καθώς και οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας στο δημοσιονομικό κόστος και στις αφαιρέσεις που προκαλούν στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  6. Ζητήθηκε να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του Εμπορικού Ισοζυγίου στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου το σ.κ. να κάνει τις προτάσεις του με βάσει τις ελλείψεις των αναγκών της κατανάλωσης. 
  7. Ζητήθηκε με αναφορά στο ΙΝ.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε. (περιφερειακό) να στηθεί παρατηρητήριο καταγραφής προφίλ επιχειρήσεων που παραβιάζουν τους νόμους εις βάρος της εργατιάς, ενσήμων κλπ. καθώς και των μετρήσεων της απασχόλησης, ανεργίας κλπ.
  8. Γνωστοποιήθηκε σχεδιασμός του Βουλγαρικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης και προσδιορίσθηκαν τα αποτελέσματα που θα έχουν για την εδώ απασχόληση τέτοιες πολιτικές.
  9. Εν πρώτοις αναφέρθηκε από τα συνδικάτα η διαμόρφωση πάγιου δεσμού περιφερειακής συνείδησης στη συνεργασία τους με τον Περιφερειάρχη.
  10. Τονίστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις επόμενες συναντήσεις θα εξειδικευτούν οι προτάσεις του σ.κ. για τα πλεονεκτήματα αυτά που θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.
  11. Μεταφέρθηκε η εικόνα που υπάρχει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους φορείς  ασφάλισής τους στην υγεία και οι ελλείψεις που παρουσιάζουν.
  12. Ζητήθηκε ο συντονισμός δράσης για την ολοκλήρωση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας.
  13. Καταγράφηκε ο κλάδος της οικοδομής ως από τους περισσότερο πληττόμενους και προτάθηκε σχέδιο κατάρτισης για πρόσθεση δεξιοτήτων 
  14. Τέλος προσδιορίσθηκαν αξονικά τα εμπόδια που θα συναντήσουμε στην πορεία της συνεργασίας μας.

 

Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας

Εκτύπωση Email